Seizoensopening 23/24
zo 10 sep 2023 / 16.00 / Kamermuziekzaal
Joanna Wojtkowiak, Sara Skorgan Teigen & Tristan Driessens
Startschot van het seizoen in muziek, woord en beeld
Keuze van The Keys 23/24
za 30 sep 2023 / 20.00 / Concertzaal
Antwerp Symphony Orchestra & Sol Gabetta
Gubaidulina, Martinů & Stravinsky
za 09 mrt 2024 / 20.00 / Concertzaal
London Philharmonic Orchestra, Vlaams Radiokoor & Wayne McGregor
Ravel, Szymanowski & León
Feestevents 23/24
do 06 jun 2024 / 20.00 / Concertzaal
Budapest Festival Orchestra & Alexandre Kantorow
Brahms
za 15 jun 2024 / 20.00 / Concertzaal
Laureatenconcert Koningin Elisabethwedstrijd
Orchestre Philharmonique Royal de Liège
Feestevents 22/23
We verwennen je elk jaar met een prestigieus feestevent – een topvoorstelling, receptie en meet & greet met de artiesten. Maak je keuze uit twee opties.
VR 19 MEI 2023 - 20.00
Budapest Festival Orchestra
Bach, Brahms & Ligeti
Niets is wat het lijkt. Bachs Vierde ouverture is geen ouverture maar een suite. De Derde symfonie van Brahms doet aan Schumann denken, en aan de Rijn. Ligeti baseerde zijn Mysteries of the Macabre op een toneelstuk van de Franstalige Vlaming Michel De Ghelderode. Een avond vol intrige en plotwendingen? Daar weet Iván Fischer wel raad mee. Met zijn dirigeerstokje tovert hij dit alles om tot een sterk verhaal met een happy end.
DO 22 JUNI 2023 - 20.00
EXIT ABOVE (naar de storm) / Anne Teresa De Keersmaeker, Meskerem Mees, Jean-Marie Aerts, Carlos Garbin / Rosas
Voor deze nieuwe creatie verlegt Anne Teresa De Keersmaeker de focus van haar verkenning van de relatie tussen muziek en dans opnieuw naar de popmuziek. Met haar eenvoudige vorm, sterke melodieën en catchy lyrics weet pop elke dag veel mensen te raken. Pop brengt ons in beweging en creëert verbinding. Zowel door het plezier dat zingen en dansen teweegbrengt, als door de alledaagse, maar tegelijkertijd bijna universele, menselijke ervaringen die erin worden verwoord. Deze creatie zet niet alleen aan tot dans, maar toont ook de noodzaak van verhalen en muziek waarin we ons kunnen herkennen.
Keuze van The Keys 22/23
ZA 26 NOV 2022 - 19.30
Rotterdams Philharmonisch Orkest
Beethoven & Bruckner
‘Bronfman, de muzikale brontosaurus’, beter had de Amerikaanse schrijver Philip Roth deze raspianist niet kunnen typeren. Van bij de eerste noot in Beethovens Derde pianoconcerto neemt Bronfman de luisteraar bij zijn nekvel, met een bravoure en beheersing die je met open mond achterlaat. De Negende symfonie is sinds Beethoven een begrip geworden. De laatste symfonie van de diepgelovige Bruckner bleef onvoltooid, maar is toch een van de grote kleppers uit de muziekgeschiedenis geworden.
VR 17 FEB 2023 - 20.00
Marie François
Chopin & Mendelssohn
Zijn woordeloze miniaturen schilderde Mendelssohn als kleurrijke tableaux vivants. Even veel verbeelding en elegante virtuositeit horen we in Chopins nachtelijke sfeerstukken, die uitblinken in intieme vertelkracht. Een kolfje naar de hand(en) van jong talent Marie François. Zij legt elke nuance bloot en maakt de eindeloosheid van de duistere uren voelbaar in haar spel.
Keuze van de Keys
ZA 23 OKT 2021 - 20.00
Anima Eterna Brugge
Beethovens 'Zevende' onder de loep
Hoe werkte Beethoven? Waarom rekende hij zijn Zevende symfonie bij een van zijn beste werken ooit? En hoe komt het dat we altijd moeten wenen bij dat iconische ‘langzame’ deel, nochtans een Allegretto? Op deze vragen en meer krijg je een antwoord tijdens dit lecture-concert met huisartiest Anima Eterna Brugge. Samen met de muzikanten verken je Beethovens muzikale DNA. Bonus: je ontdekt een ongehoord arrangement voor negen blazers, wellicht uit de pen van de meester zelve.
ZA 30 APR 2022 - 20.00
Anima Eterna Brugge & Bart Van Reyn
Schumann & Brahms
Vol van het onverwachte succes van zijn Eerste symfonie in 1841 produceerde Schumann snel nóg een symfonie, de latere nummer 4, die echter op verwarring werd onthaald. De grondige herwerking, die Bart Van Reyn vandaag dirigeert, sloeg beter aan. Minstens zo symfonisch is Brahms’ Eerste pianoconcerto, een epische uitdaging voor Lucas Blondeel – die trouwens ook tekent voor een kleine afterparty in de Kamermuziekzaal met Anima-huisvriendin Marianne Beate Kielland.
Feestevents
VR 03 JUN 2022 - 20.00
Budapest Festival Orchestra
Beethoven & Mahler
In 2019 verblufte Alexandre Kantorow het publiek en de jury van het prestigieuze Tchaikovsky-concours in Moskou. Dat de gouden medaille van deze prille twintiger nog steeds onverminderd schittert, demonstreert hij in Beethovens Vierde pianoconcerto, een uitdaging voor vingers, hoofd én hart van de pianist. Iván Fischer vervolgt met Mahlers eersteling. De raadselachtige openingsmaten suggereren dat er iets groots op het spel staat. Een van de meest indrukwekkende en gedurfde eerste symfonieën ooit!
ZA 25 JUN 2022-20.00
Laureatenconcert Koningin Elisabethwedstrijd
Belgian National Orchestra
Na de toevoeging van de cello enkele jaren geleden werd de Koningin Elisabethwedstrijd een olympisch vierjarenconcours. De revolutie werd verteerd en het publiek sloot de boreling in de armen. Ook in deze editie staat het populaire cellorepertoire broederlijk naast vergeten pareltjes. Kiezen de kandidaten voor het grote gebaar en virtuoos vertoon of eerder voor een bescheiden, maar eigenzinnige vertolking? Aan jou om het te ontdekken!
DO 02 SEP 2021 - 20.00
David Van Reybrouck, Aurélie Nyirabikali Lierman & Yaqine Hamzaoui
STARTSCHOT VAN HET SEIZOEN MET WOORD, BEELD EN MUZIEK
Het nieuwe seizoen staat in het teken van tijd en herinnering en hoe kunstenaars zich tot op vandaag laten inspireren door deze vierde dimensie. De verschillende aspecten van tijd en herinnering krijgen de nodige aandacht in een seizoen dat mee vorm krijgt door schrijver David Van Reybrouck, kunstenaar Yaqine Hamzaoui en componist Aurélie Nyirabikali Lierman. Livemuziek kruidt de gesprekken en met een klinkende toost verklaren we de nieuwe tentoonstelling én het nieuwe seizoen voor geopend.
Aline Héau, Hans Van Dyck & Wim Henderickx / Startschot van het seizoen met woord, beeld en muziek
VR 11 SEP 2020
20.00 Concertzaal scène
Protagonisten in gesprek over het nieuwe seizoensthema
Het nieuwe seizoen staat in het teken van biodiversiteit en hoe kunstenaars zich tot op vandaag laven aan de rijkdom van de natuur. Maar ook een kritische blik op de impact van de mens krijgt de nodige aandacht in een seizoen dat mee vorm krijgt door wetenschapper Hans Van Dyck, kunstenaar Aline Héau en componist Wim Henderickx. Livemuziek kruidt de gesprekken en met een klinkende toost verklaren we de nieuwe tentoonstelling én het nieuwe seizoen voor geopend.
Daan Vandewalle & Gerda Dendooven / Caress
ZO 13 SEP 2020
11.00 Concertzaal
De cirkel is rond: pianist zet het seizoen in met corona-reeks Caress
‘Handen schudden geen handen meer, strelen geen gezichten meer, maar beroeren wel nog steeds de piano.’ Met die woorden bracht pianist Daan Vandewalle 46 mini-concerten lang muzikale warmte en liefdevolle aanrakingen tot bij ons allemaal tijdens de lockdown. Een selectie uit die werkjes, van Bach en Brahms over Stravinsky en Debussy tot Saties Caress, wordt voorafgegaan door Frederic Rzewski’s De Profundis. De Amerikaanse componist toonzette Oscar Wildes gevangenisgeschriften over eenzame opsluiting, vallende maskers, maar ook over heropstanding uit een bodemloze diepte. Woorden die bijzonder dicht bij de realiteit aanschurken. Kunstenares Gerda Dendooven tilt dit bijzonder relevant werk naar een nieuwe dimensie met live illustraties.
KEUZE VAN DE KEYS
2020-2021
Piano Works Debussy / Lisbeth Gruwez / Voetvolk & Claire Chevallier
DI 08 DEC 2020 - GEANNULEERD
20.00 Concertzaal
Vorig seizoen bracht Voetvolk, het dansgezelschap van choreografe Lisbeth Gruwez en geluidsontwerper Maarten Van Cauwenberghe, het tienkoppige stuk The Sea Within naar het Concertgebouw. Hun nieuwste creatie Piano Works Debussy is een fysiek duet tussen Gruwez en pianiste Claire Chevallier. Samen zoeken ze de ruimte tussen de noten in de composities van Claude Debussy, rebel en uitdager onder de vormvaste componisten.
Antwerp Symphony Orchestra / Ravel, de Falla, Rimsky-Korsakov & Henderickx
VR 05 MRT 2021
20.00 Concertzaal
Spaanse gloed en pathos verzekerd met Ravel, de Falla en het onweerstaanbare Capriccio espagnol van Rimsky-Korsakov. Met Victor Julien-Laferrière treedt een van de meest getalenteerde cellisten van de jonge generatie aan. De winnaar van de Koningin Elisabeth-wedstrijd soleert in Sangita, het feërieke concerto van seizoenscomponist Wim Henderickx. In negen episodes etaleert de cellist, in dialoog met het orkest, evenveel geestestoestanden. Voor wie zich graag ongelimiteerd overgeeft aan de muziek!
FEESTEVENTS
2020-2021
Budapest Festival Orchestra / Ravel, Milhaud, Satie, Piazzolla & Kagel
VR 21 MEI 2021
20.00 Concertzaal
RIJZENDE STER UIT HET OOSTEN VERVOEGT IVÁN FISCHER
Iván Fischer en zijn Budapest Festival Orchestra vragen je ten dans. Ze duiken in de roaring twenties, toen de Amerikaanse jazz zorgde voor een facelift van de klassieke muziek. Van mars tot tango, van gymnopedie tot wals: dit is muziek vol dubbele bodems, tegelijk verleidelijk en bedrieglijk. Onder de fonkelende vingers van Seong-Jin Cho, winnaar van het Chopin-concours in 2015, wordt Ravels Pianoconcerto een onvergetelijke ervaring!
Laureatenconcert Koningin Elisabethwedstrijd / Brussels Philharmonic
ZA 12 JUN 2021
20.00 Concertzaal
DE CELLISTEN VAN MORGEN ZONDER WEDSTRIJDSTRESS
Na de toevoeging van de cello enkele jaren geleden werd de Koningin Elisabethwedstrijd een olympisch vierjarenconcours. De revolutie werd verteerd en het publiek sloot de boreling in de armen. Ook in deze editie staat het populaire cellorepertoire broederlijk naast vergeten pareltjes. Kiezen de kandidaten voor het grote gebaar en virtuoos vertoon of eerder voor een bescheiden, maar eigenzinnige vertolking? Aan jou om het te ontdekken!
KEUZE VAN DE KEYS
2019-2020
CHINEKE! ORCHESTRA / BRAHMS, VON WEBER & COLERIDGE-TAYLOR
vrijdag 08.11.2019
20.00 Concertzaal
Baanbrekend orkest koppelt activisme aan muzikaal vuurwerk
Met haar Chineke! (Nigeriaans voor ‘geweldig’) Orchestra wil oprichtster Chi-chi Nwanoku een katalysator zijn voor meer diversiteit in het overwegend blanke bastion van de klassieke muziek. Alle musici zijn zwart of behoren tot een etnische minderheid, maar ook binnen het programma trekt ze de kaart van de diversiteit. Zo staat het romantische Vioolconcerto van Samuel Coleridge-Taylor, ook wel eens de zwarte Dvořák of Mahler genoemd, broederlijk naast werk van Brahms en von Weber. Maak kennis met de energie van Chineke!
LIEBRECHT VANBECKEVOORT & SEVERIN VON ECKARDSTEIN / BEETHOVEN XS: SYMFONIE NR.9
vrijdag 07.02.2020
20.00 Kamermuziekzaal
Een ode aan de Europese vrede in kamerformaat
Twee vrienden, vier handen, één tijdloos topstuk. Gezworen kameraden Vanbeckevoort en von Eckardstein wisten elk op hun beurt de jury van de Koningin Elisabethwedstrijd te overtuigen. Samen nemen ze Beethovens Negende symfonie onder handen. Liszt bewerkte de monumentale partituur tot een fascinerend bouwwerk voor vier handen.
KEUZE VAN DE KEYS
2019-2020
BUDAPEST FESTIVAL ORCHESTRA / STRAUSS, SIBELIUS & MAHLER
vrijdag 05.06.2020
20.00 Concertzaal
Een achtbaan van muzikale emoties
Met een groot klankapparaat in duizend schakeringen het innerlijke leven spiegelen: ziehier het handelsmerk van de laatromantische orkestmuziek. De onvoltooide Tiende symfonie van de toen doodzieke Mahler behoort tot de meest smachtende muziek ooit. Hartverscheurend eerlijk, zo klinkt ook de vioolpartij in Sibelius’ Concerto, waar elke maat Scandinavische weemoed ademt. Voor het tegenwicht zorgen de vrolijke klankbuitelingen waarmee Richard Strauss de fratsen van Tijl Uilenspiegel tot leven wekt.
LAUREATENCONCERT KONINGIN ELISABETHWEDSTRIJD / BELGIAN NATIONAL ORCHESTRA
zaterdag 13.06.2020
20.00 Concertzaal
De pianisten van morgen live aan het werk
Voor veel muziekliefhebbers is de Koningin Elisabethwedstrijd een jaarlijks hoogtepunt van het concertseizoen. In de 82e editie van dit prestigieuze muziekconcours krijgen de meest begaafde pianisten het podium. Jouw kans om de talenten die je de afgelopen weken op radio, tv of internet aan het werk zag, ook live en zonder wedstrijdstress te horen. In het goede gezelschap van het Belgian National Orchestra ontpopt misschien wel jouw favoriete laureaat zich tot winnaar!
Agenda
KEUZE VAN THE KEYS
2018-2019
LAUREATENCONCERT KONINGIN ELISABETH WEDSTRIJD /
BRUSSELS PHILHARMONIC
zaterdag 15.06.2019
20.00 Concertzaal
Olympiade van de muziek presenteert de violisten van morgen
Ontstaan door en voor de viool gaf de Ysaÿewedstrijd zijn erfenis door aan de Koningin Elisabethwedstrijd in 1951. In de 81e editie van dit prestigieuze muziekconcours krijgen de meest begaafde violisten opnieuw het podium. Uw kans om de talenten die u de afgelopen weken op radio, tv of internet aan het werk zag, ook live en zonder wedstrijdstress te horen, in het goede gezelschap van Brussels Philharmonic!
FEESTEVENT
2018-2019
BUDAPEST FESTIVAL ORCHESTRA / HITPARADE VAN DE ORKESTMUZIEK
zaterdag 18.05.2019
20.00 Concertzaal
Bepaal zelf welke muziek je vanavond te horen krijgt
Nog nooit zelf mogen beslissen welke muziek gespeeld wordt op een concert? Neen wellicht? Dan is dit jouw kans! Als feestelijke afsluiter van de driedaagse met het Budapest Festival Orchestra laat Iván Fischer het publiek het programma kiezen. Een onschuldige hand selecteert drie composities uit een longlist van orkestmuziek. En dan is het aan jou: door te klappen stem je voor jouw favoriet. Voor wie zich graag aangenaam laat verrassen!